Mai bine de un miliard de adolescenți și tineri sunt potențial expuși riscului de pierdere a auzului din cauza utilizării căștilor și a expunerii la frecvențe înalte de muzică zgomotoasă, concluzionează o analiză publicată în revista BMJ Global Health.
Guvernele din întreaga lume trebuie să acorde de urgență prioritate politicilor de „ascultare sigură” pentru a proteja sănătatea auditivă, spun cercetătorii.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că peste 430 de milioane de persoane din întreaga lume suferă în prezent de pierderea auzului. Tinerii sunt deosebit de vulnerabili din cauza faptului că folosesc dispozitive de ascultare personale (PLD), cum ar fi smartphone-urile, căștile, precum și din pricina expunerii la muzică la un volum ridicat, pe fondul unei aplicări deficitare a reglementărilor.
Cercetările publicate anterior sugerează că utilizatorii de PLD aleg adesea volume de până la 105 decibeli, în timp ce nivelul mediu al sunetului în locurile de divertisment variază între 104 și 112 decibeli, depășind nivelurile admise (80 decibeli pentru adulți și 75 decibeli pentru copii), chiar dacă pentru perioade foarte scurte de timp, conform Medical Xpress.
Cercetătorii au estimat, de asemenea, numărul global de persoane care ar putea fi expuse riscului de pierdere a auzului, luând în considerare populația globală estimată a persoanelor cu vârste cuprinse între 12 și 34 de ani în 2022 (2,8 miliarde) și cele mai bune estimări ale expunerii la practici de ascultare nesigure din partea PLD-urilor sau a locurilor de divertisment zgomotoase.
Analiza cumulată a datelor indică faptul că practicile de ascultare nesigură din cauza utilizării căștilor și a prezenței în locurile de divertisment zgomotoase sunt comune la nivel mondial – 24% și, respectiv, 48%, în rândul adolescenților și tinerilor.
Pe baza acestor cifre, cercetătorii estimează că numărul global de adolescenți și tineri adulți care ar putea fi potențial expuși riscului de pierdere a auzului din această cauză variază între 0,67 și 1,35 miliarde.
Cercetătorii recunosc unele limitări ale constatărilor lor, inclusiv proiectarea variată a studiilor – o caracteristică specială a studiilor privind locurile de divertisment – și absența unei metodologii standardizate.
Cu toate acestea, cercetătorii spun că „există o nevoie urgentă ca guvernele, industria și societatea civilă să acorde prioritate prevenirii globale a pierderii auzului prin promovarea practicilor de ascultare în siguranță.”
Descoperirea unei gene disfuncționale ar putea duce la noi tratamente pentru pierderea auzului
Cum a ajutat o pereche de căști audio la găsirea unui bebeluș răpit?
O tehnică poate stimula auzul uman în contexte zgomotoase. Oamenii de știință arată cum